Minder spierspanning door BSR
Je moet er maar mee leren leven’. Je herinnert je het moment dat de arts deze woorden uitsprak nog goed. Maar je wilt helemaal niet leren leven met jouw langdurige klachten! BSR-practitioner Judith van den Knaap al vaak cliënten geholpen die dachten dat ze nooit meer van hun klachten af zouden komen. Denk aan steeds terugkerende hoofdpijn of darmklachten die maar niet willen vertrekken. In deze, en veel andere, gevallen kan ‘Body Stress Release’ uitkomst bieden.
Body stress
Judith licht toe: ‘Veel lichamelijke klachten hebben namelijk een logische oorzaak: vastgezette spanning in spieren en bindweefsel, oftewel ‘body stress’. Deze spanning verlaat je lichaam niet automatisch maar wordt opgeslagen, waardoor er pijn en ongemak ontstaat. En dan kom ik in beeld.
Herstelproces
Tijdens een BSR-behandeling lokaliseer ik waar de spierspanning zich bevindt. Vervolgens oefen ik op deze plek(ken) lichte druk uit in een specifieke richting. Je ligt hierbij op een speciale, comfortabele behandelbank, waarbij je je kleding en schoenen kunt aanhouden. Een behandeltraject start met 3 behandelingen op dag 1, dag 4 en dag 11, waardoor het proces van herstel in gang wordt gezet. Houd in gedachten dat BSR geen ‘quick fix’ is, maar een herstelproces. Dat vergt soms tijd, en met name in de beginfase is het van belang om dat proces te ondersteunen.
Klachten
BSR kan jou helpen als je je herkent in de volgende klachten: hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, menstruatie- en overgangsklachten, burn-out, whiplash, tintelingen of gevoelloosheid, bekkeninstabiliteit, brandend maagzuur en darmklachten.
Houd in gedachten dat BSR geen ‘quick fix’ is, maar een herstelproces
Body Stress Release
BSR staat voor Body Stress Release en is een gezondheidstechniek die letterlijk lichaamsspanning (body stress) loslaten (release) betekent. Door allerlei factoren, variërend van lichamelijke en emotionele tot chemische overbelasting, kan zich spanning opbouwen in je spieren. Deze vastgezette spierspanning beïnvloedt het zelfherstellend vermogen van je lichaam op een negatieve manier. Het gevolg is dat je lichaam niet meer optimaal kan functioneren waardoor klachten ontstaan.
Lichte impulsen
Bij BSR wordt het lichaam door kleine, lichte impulsen van de practitioner op de juiste plaats en in de juiste richting geactiveerd om de spierspanning laag voor laag los te laten. Na een aantal sessies ga je merken dat je klachten verminderen. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, hangt af van de aard en de ernst van jouw klachten.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn?
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Spierpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Van stijve spieren bij het opstaan na een intensieve work-out, dagje klussen of tuinieren, tot aan pijnscheuten na het verrekken van een spier. Maar wanneer je dag na dag spierklachten ervaart, is het een ander verhaal.
-
Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen.
-
Voor het eerst sinds lange tijd heb je weer eens fanatiek gesport. Het voelde heerlijk, maar de dag erna is het een stuk minder prettig.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten, kan dit je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk aan onder andere schouder-, rug- of nekklachten.
-
Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen.
-
Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been.