rugpijn

Waarom je moet blijven bewegen bij rugpijn

Maar liefst 44% van de Nederlanders heeft wel eens lage rugpijn. Ruim anderhalf miljoen mensen gaan ermee naar de huisarts en één op de twintig komt bij de fysiotherapeut terecht. Wat zijn de oorzaken van die rugklachten? Zijn ze te voorkomen? En, nog belangrijker, wat is eraan te doen?’

Rugpijn

Voor iedereen die rugklachten wil voorkomen (voor zover mogelijk) heb ik een goede tip: houd je rug soepel door genoeg te bewegen. Daarnaast moeten mensen op hun houding letten. Zit je op kantoor? Let erop dat je goed zit.

Aankijken

Wanneer je merkt dat je last krijgt van je rug, dan is het verstandig om dit 3 à 5 dagen aan te kijken. Als de pijn niet afneemt of heftig is, is een bezoek aan de huisarts verstandig. Hij of zij kan goed beoordelen of behandeling nodig is en je eventueel doorsturen naar een fysiotherapeut. Ook zie je vaak dat mensen die het in de rug is geschoten, beweging vermijden. Maar het is juist zaak om te blijven bewegen!

Onderzoek

Wanneer je bij onze praktijk komt, word je allereerst onderzocht. Op deze manier kunnen we achterhalen wat voor soort programma geschikt is voor jou. Heb je een actief leven? Dan kijken we eerder naar je houding dan naar je actieve leven. Hoe zit je? Hoe beweeg je? Het is echt een stukje maatwerk. We begeleiden je bij het verdere traject.

Langzaam opbouwen

Rende je altijd 10 kilometer? Dan ben je waarschijnlijk geneigd dit direct weer op te willen pakken, maar het is juist van belang dat je het langzaam opbouwt. Dus eerst beginnen met 2 kilometer. Wij geven je hier advies over. Verder zie ik vaak dat mensen te lang wachten met naar de huisarts of fysiotherapeut toegaan, wanneer ze lage rugklachten hebben. Hoe langer je wacht, hoe langer het behandelingstraject duurt.

Houd je rug soepel door genoeg te bewegen

Chronische rugpijn

Dan is er ook nog chronische pijn in de rug. Jouw brein denkt nog steeds dat je rugpijn hebt, maar lokaal is dit allang genezen. Maar toch ervaar jij de pijn, echter komt dit niet overheen met je beweging. Je kunt kan bijvoorbeeld pijn ervaren tijdens het lopen, maar je bent jezelf aan het ‘dubbelvouwen’ om je schoenen vast te maken. Meestal is er dan sprake van een neurologisch aspect. Jouw hersens geven nog wel steeds door dat je pijn hebt tijdens het lopen en jij gedraagt je daarnaar. We willen hierbij graag begeleiden om deze verkeerde interpretatie te leren begrijpen en aan te pakken.

Passende behandeling

Schell Fysiotherapie functioneert als een professionele, klantgerichte en innovatieve lokale fysiotherapiepraktijk waarbij wordt gestreefd naar het op een binnen de zorgvisie passende en een wetenschappelijk verantwoorde basis beantwoorden van de hulpvraag.

Datum: 01 juni 2018