Waarom je moet blijven bewegen bij rugpijn
Maar liefst 44% van de Nederlanders heeft wel eens lage rugpijn. Ruim anderhalf miljoen mensen gaan ermee naar de huisarts en één op de twintig komt bij de fysiotherapeut terecht. Wat zijn de oorzaken van die rugklachten? Zijn ze te voorkomen? En, nog belangrijker, wat is eraan te doen?’
Rugpijn
Voor iedereen die rugklachten wil voorkomen (voor zover mogelijk) heb ik een goede tip: houd je rug soepel door genoeg te bewegen. Daarnaast moeten mensen op hun houding letten. Zit je op kantoor? Let erop dat je goed zit.
Aankijken
Wanneer je merkt dat je last krijgt van je rug, dan is het verstandig om dit 3 à 5 dagen aan te kijken. Als de pijn niet afneemt of heftig is, is een bezoek aan de huisarts verstandig. Hij of zij kan goed beoordelen of behandeling nodig is en je eventueel doorsturen naar een fysiotherapeut. Ook zie je vaak dat mensen die het in de rug is geschoten, beweging vermijden. Maar het is juist zaak om te blijven bewegen!
Onderzoek
Wanneer je bij onze praktijk komt, word je allereerst onderzocht. Op deze manier kunnen we achterhalen wat voor soort programma geschikt is voor jou. Heb je een actief leven? Dan kijken we eerder naar je houding dan naar je actieve leven. Hoe zit je? Hoe beweeg je? Het is echt een stukje maatwerk. We begeleiden je bij het verdere traject.
Langzaam opbouwen
Rende je altijd 10 kilometer? Dan ben je waarschijnlijk geneigd dit direct weer op te willen pakken, maar het is juist van belang dat je het langzaam opbouwt. Dus eerst beginnen met 2 kilometer. Wij geven je hier advies over. Verder zie ik vaak dat mensen te lang wachten met naar de huisarts of fysiotherapeut toegaan, wanneer ze lage rugklachten hebben. Hoe langer je wacht, hoe langer het behandelingstraject duurt.
Houd je rug soepel door genoeg te bewegen
Chronische rugpijn
Dan is er ook nog chronische pijn in de rug. Jouw brein denkt nog steeds dat je rugpijn hebt, maar lokaal is dit allang genezen. Maar toch ervaar jij de pijn, echter komt dit niet overheen met je beweging. Je kunt kan bijvoorbeeld pijn ervaren tijdens het lopen, maar je bent jezelf aan het ‘dubbelvouwen’ om je schoenen vast te maken. Meestal is er dan sprake van een neurologisch aspect. Jouw hersens geven nog wel steeds door dat je pijn hebt tijdens het lopen en jij gedraagt je daarnaar. We willen hierbij graag begeleiden om deze verkeerde interpretatie te leren begrijpen en aan te pakken.
Passende behandeling
Schell Fysiotherapie functioneert als een professionele, klantgerichte en innovatieve lokale fysiotherapiepraktijk waarbij wordt gestreefd naar het op een binnen de zorgvisie passende en een wetenschappelijk verantwoorde basis beantwoorden van de hulpvraag.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn?
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Spierpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Van stijve spieren bij het opstaan na een intensieve work-out, dagje klussen of tuinieren, tot aan pijnscheuten na het verrekken van een spier. Maar wanneer je dag na dag spierklachten ervaart, is het een ander verhaal.
-
Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen.
-
Voor het eerst sinds lange tijd heb je weer eens fanatiek gesport. Het voelde heerlijk, maar de dag erna is het een stuk minder prettig.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten, kan dit je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk aan onder andere schouder-, rug- of nekklachten.
-
Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen.
-
Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been.