
Minder slaapproblemen door deze ontspanningstips!
Zodra je het licht uitdoet en door stilte omgeven in bed ligt, draait je hoofd vaak overuren. Je neemt de dag nog eens door en wordt overspoeld door alles wat verkeerd ging, of je maakt je alvast zorgen om morgen. In je hoofd speelt zich een film af van alle blunders, frustraties en teleurstellingen. Al dat piekeren is niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. AZ-co helpt je graag om de stress los te laten en beter te slapen met enkele ontspanningstips.
Slaapproblemen
Misschien lig je wakker van de dingen die je vandaag zou doen, maar waar je niet aan toegekomen bent. Of door iets wat je anders had willen doen. Gevoelens van spijt of schuld kunnen de kop opsteken. Ga dan na of je de situatie nog recht kunt zetten. Zo ja, neem jezelf voor om het morgen beter te doen. Zo niet, probeer het dan los te laten en te accepteren. Door op een andere manier naar je gedachten te kijken, kun je dit makkelijker ombuigen naar positiviteit.
Gedachten loslaten
Merk je bij thuiskomst al dat je je drukke werkdag niet van je af kunt zetten? Laat deze spanning dan los tijdens een work-outsessie of maak een een wandeling om je hoofd leeg te maken. Ook kun je orde scheppen door op te schrijven wat je dwarszit. Je kunt dan alvast brainstormen over mogelijke oplossingen van het probleem en een plan van aanpak op papier zetten. Dit voorkomt dat je je hier vlak voordat je gaat slapen over opwindt.
Uitlaatklep
Ook is het goed om een hobby of andere uitlaatklep te hebben waar je je energie in kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een instrument spelen, puzzelen, schilderen, of een andere handvaardigheid. Tegenwoordig wenden we ons te vaak tot beeldschermen voor ons vermaak, terwijl dit eigenlijk niet ontspannend werkt. Blauw licht en bewegende beelden prikkelen onze hersenen en maken ons alert.
Cooling-down
Begin daarom een paar uur voor het slapengaan met een cooling-down. Doe een rustgevende activiteit die je gedachten even stopzet en slaperigheid opwekt, zoals ontspanningsyoga of een boek lezen. Ook kun je wat kalmerende muziek opzetten of naar een luisterboek of podcast luisteren. Zo zijn er tegenwoordig veel meditatiepodcasts en -apps te vinden voor mensen met slaapproblemen.
Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen
Slaap en voeding
Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen. Sta bijvoorbeeld wat eerder op zodat je ’s avonds daadwerkelijk moe bent en probeer een vast ritme te creëren. Let op dat je de juiste voedingsstoffen tot je neemt en vermijd zware, vette maaltijden voor het slapengaan. Eet liever een lichte maaltijd die rijk is aan eiwitten en B-vitaminen om de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine te stimuleren.
Visualisatie
Slaan de piekergedachten toch toe? Het kan dan helpen om een kalmerend scenario te visualiseren. Bedenk wat jou ontspanning geeft, zoals varen op een kabbelend meer, of op een luie zondagochtend de krant lezen. Wanneer je in een stressvolle situatie zit of te maken hebt met een probleem, stel je dan de gewenste uitkomst voor. Wat ga je doen wanneer het allemaal voorbij is? Hoe voel je je nadat de rust is teruggekeerd?
Counseling
Lukt het je niet om de stress van je af te zetten? Astrid van AZ-co ondersteunt je graag door middel van stresscounseling. We gaan dan samen op zoek naar de stressoren die jou in de weg zitten. Je krijgt inzicht in de manier waarop je met stress omgaat en hoe je dit patroon kunt doorbreken. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op en ontdek hoe jij weer goed in je vel kunt zitten.
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Onzekere tijden schudden je wakker. Een crisis, bijvoorbeeld. Misschien werk je nu wel thuis en speelt jouw hele wereld zich momenteel af in je woonkamer.
-
De dagen beginnen al weer wat langer te worden, maar jij voelt je nog steeds moe en futloos. Je hebt weinig energie en je spieren voelen stijf en pijnlijk aan.
-
Stress. Het is hét fenomeen van deze tijd. Als je googelt op het woordje ‘stress’, komen er maar liefst 1,4 miljard resultaten naar voren.
-
We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. Dagen zijn vol en druk, we willen goed presteren op ons werk en doen ons best ook voldoende aandacht te besteden aan ons privéleven.
-
Het wordt weleens de ziekte van de 21e eeuw genoemd: een burn-out. Volgens de cijfers heeft 14% van de beroepsbevolking ermee te maken door toenemende werkdruk en extreme stress. Het resultaat is dat je je letterlijk opgebrand voelt.
-
Wanneer het bijna bedtijd is, word jij al een beetje zenuwachtig. Je weet dat je straks weer eindeloos ligt te woelen om uiteindelijk uren naar het plafond te staren. Lekker in slaap vallen lukt je al tijden niet.
-
Ben jij ook zo moe? Elke dag weer ben je druk. Druk met je gezin, met je baan, familie en sociale contacten. Je slaapt slecht en kunt je maar moeilijk concentreren.
-
Komt dit je bekend voor? Dat er een crisis was op je werk, je bij thuiskomst nóg een crisis constateerde (je kinderen bleken luizen te hebben) én de wasmachine ook ineens geen sjoege meer gaf. Hectiek, stress! ‘Maar ik heb zó’n stomme, zware dag gehad, ik verdien die reep chocolade écht!