slaapproblemen

Minder slaapproblemen door deze ontspanningstips!

Zodra je het licht uitdoet en door stilte omgeven in bed ligt, draait je hoofd vaak overuren. Je neemt de dag nog eens door en wordt overspoeld door alles wat verkeerd ging, of je maakt je alvast zorgen om morgen. In je hoofd speelt zich een film af van alle blunders, frustraties en teleurstellingen. Al dat piekeren is niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. AZ-co helpt je graag om de stress los te laten en beter te slapen met enkele ontspanningstips.

Slaapproblemen

Misschien lig je wakker van de dingen die je vandaag zou doen, maar waar je niet aan toegekomen bent. Of door iets wat je anders had willen doen. Gevoelens van spijt of schuld kunnen de kop opsteken. Ga dan na of je de situatie nog recht kunt zetten. Zo ja, neem jezelf voor om het morgen beter te doen. Zo niet, probeer het dan los te laten en te accepteren. Door op een andere manier naar je gedachten te kijken, kun je dit makkelijker ombuigen naar positiviteit.

Gedachten loslaten

Merk je bij thuiskomst al dat je je drukke werkdag niet van je af kunt zetten? Laat deze spanning dan los tijdens een work-outsessie of maak een een wandeling om je hoofd leeg te maken. Ook kun je orde scheppen door op te schrijven wat je dwarszit. Je kunt dan alvast brainstormen over mogelijke oplossingen van het probleem en een plan van aanpak op papier zetten. Dit voorkomt dat je je hier vlak voordat je gaat slapen over opwindt.

Uitlaatklep

Ook is het goed om een hobby of andere uitlaatklep te hebben waar je je energie in kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een instrument spelen, puzzelen, schilderen, of een andere handvaardigheid. Tegenwoordig wenden we ons te vaak tot beeldschermen voor ons vermaak, terwijl dit eigenlijk niet ontspannend werkt. Blauw licht en bewegende beelden prikkelen onze hersenen en maken ons alert.

Cooling-down

Begin daarom een paar uur voor het slapengaan met een cooling-down. Doe een rustgevende activiteit die je gedachten even stopzet en slaperigheid opwekt, zoals ontspanningsyoga of een boek lezen. Ook kun je wat kalmerende muziek opzetten of naar een luisterboek of podcast luisteren. Zo zijn er tegenwoordig veel meditatiepodcasts en -apps te vinden voor mensen met slaapproblemen.

Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen

Slaap en voeding

Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen. Sta bijvoorbeeld wat eerder op zodat je ’s avonds daadwerkelijk moe bent en probeer een vast ritme te creëren. Let op dat je de juiste voedingsstoffen tot je neemt en vermijd zware, vette maaltijden voor het slapengaan. Eet liever een lichte maaltijd die rijk is aan eiwitten en B-vitaminen om de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine te stimuleren.

Visualisatie

Slaan de piekergedachten toch toe? Het kan dan helpen om een kalmerend scenario te visualiseren. Bedenk wat jou ontspanning geeft, zoals varen op een kabbelend meer, of op een luie zondagochtend de krant lezen. Wanneer je in een stressvolle situatie zit of te maken hebt met een probleem, stel je dan de gewenste uitkomst voor. Wat ga je doen wanneer het allemaal voorbij is? Hoe voel je je nadat de rust is teruggekeerd?

Counseling

Lukt het je niet om de stress van je af te zetten? Astrid van AZ-co ondersteunt je graag door middel van stresscounseling. We gaan dan samen op zoek naar de stressoren die jou in de weg zitten. Je krijgt inzicht in de manier waarop je met stress omgaat en hoe je dit patroon kunt doorbreken. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op en ontdek hoe jij weer goed in je vel kunt zitten.

Datum: 06 juli 2020