
Minder slaapproblemen door deze ontspanningstips!
Zodra je het licht uitdoet en door stilte omgeven in bed ligt, draait je hoofd vaak overuren. Je neemt de dag nog eens door en wordt overspoeld door alles wat verkeerd ging, of je maakt je alvast zorgen om morgen. In je hoofd speelt zich een film af van alle blunders, frustraties en teleurstellingen. Al dat piekeren is niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. AZ-co helpt je graag om de stress los te laten en beter te slapen met enkele ontspanningstips.
Slaapproblemen
Misschien lig je wakker van de dingen die je vandaag zou doen, maar waar je niet aan toegekomen bent. Of door iets wat je anders had willen doen. Gevoelens van spijt of schuld kunnen de kop opsteken. Ga dan na of je de situatie nog recht kunt zetten. Zo ja, neem jezelf voor om het morgen beter te doen. Zo niet, probeer het dan los te laten en te accepteren. Door op een andere manier naar je gedachten te kijken, kun je dit makkelijker ombuigen naar positiviteit.
Gedachten loslaten
Merk je bij thuiskomst al dat je je drukke werkdag niet van je af kunt zetten? Laat deze spanning dan los tijdens een work-outsessie of maak een een wandeling om je hoofd leeg te maken. Ook kun je orde scheppen door op te schrijven wat je dwarszit. Je kunt dan alvast brainstormen over mogelijke oplossingen van het probleem en een plan van aanpak op papier zetten. Dit voorkomt dat je je hier vlak voordat je gaat slapen over opwindt.
Uitlaatklep
Ook is het goed om een hobby of andere uitlaatklep te hebben waar je je energie in kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een instrument spelen, puzzelen, schilderen, of een andere handvaardigheid. Tegenwoordig wenden we ons te vaak tot beeldschermen voor ons vermaak, terwijl dit eigenlijk niet ontspannend werkt. Blauw licht en bewegende beelden prikkelen onze hersenen en maken ons alert.
Cooling-down
Begin daarom een paar uur voor het slapengaan met een cooling-down. Doe een rustgevende activiteit die je gedachten even stopzet en slaperigheid opwekt, zoals ontspanningsyoga of een boek lezen. Ook kun je wat kalmerende muziek opzetten of naar een luisterboek of podcast luisteren. Zo zijn er tegenwoordig veel meditatiepodcasts en -apps te vinden voor mensen met slaapproblemen.
Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen
Slaap en voeding
Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen. Sta bijvoorbeeld wat eerder op zodat je ’s avonds daadwerkelijk moe bent en probeer een vast ritme te creëren. Let op dat je de juiste voedingsstoffen tot je neemt en vermijd zware, vette maaltijden voor het slapengaan. Eet liever een lichte maaltijd die rijk is aan eiwitten en B-vitaminen om de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine te stimuleren.
Visualisatie
Slaan de piekergedachten toch toe? Het kan dan helpen om een kalmerend scenario te visualiseren. Bedenk wat jou ontspanning geeft, zoals varen op een kabbelend meer, of op een luie zondagochtend de krant lezen. Wanneer je in een stressvolle situatie zit of te maken hebt met een probleem, stel je dan de gewenste uitkomst voor. Wat ga je doen wanneer het allemaal voorbij is? Hoe voel je je nadat de rust is teruggekeerd?
Counseling
Lukt het je niet om de stress van je af te zetten? Astrid van AZ-co ondersteunt je graag door middel van stresscounseling. We gaan dan samen op zoek naar de stressoren die jou in de weg zitten. Je krijgt inzicht in de manier waarop je met stress omgaat en hoe je dit patroon kunt doorbreken. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op en ontdek hoe jij weer goed in je vel kunt zitten.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Elk leven kent uitdagingen. We maken allemaal perioden van stress en tegenslag mee. Een verlies, een ongeluk, een verandering: het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die van ons een zeker aanpassingsvermogen verlangen.
-
Het nieuwe jaar is aangebroken en jij staat alweer klaar met je lijstje vol goede voornemens. Je takenlijst overstroomt met dingen die er moeten gebeuren, maar jij doet er nog een schepje bovenop. Hoewel streven naar zelfverbetering natuurlijk goed is, kan het wijs zijn om de goede voornemens dit jaar over te slaan en milder tegenover jezelf te zijn.
-
Thuiswerken: sommige mensen vinden het heerlijk, terwijl anderen er maar niet aan kunnen wennen. Het valt niet mee om thuis het overzicht te bewaren, dezelfde structuur aan te houden en productief te wezen. Je zit misschien geïsoleerd thuis en mist het persoonlijke contact met collega’s, of wordt thuis juist omringd door allerlei afleidingen.
-
Kerst en nieuwjaar zien er dit jaar een stuk anders uit dan eerdere jaren. Je hele leven heeft er immers anders uitgezien dit jaar. Het thuiswerken, opletten en afwegen begint langzaam zijn tol te eisen.
-
Vakantie hoort ontspannend te zijn, maar de werkelijkheid is weleens anders. Als je denkt aan alles wat je nog moet regelen voor je vakantie, breekt het zweet je van alle kanten uit. In plaats van voorpret ervaar je vooral vakantiestress.