De oplossing voor mijn burn-out
Soms zijn angsten en depressies al jarenlang aanwezig zonder dat jij je ervan bewust bent. Tenminste, dat was zo bij mij. Ik had inslaap- of doorslaapproblemen, al sinds mijn kindertijd. Maar op een gegeven moment voelde ik mij steeds vaker moe, ik was nóg meer aan het piekeren en had nergens zin in.
Brigitte Berg
Burn-out: gevangen in gedachten
Ik voelde mij machteloos en was hierdoor snel kwaad. Mijn zelfvertrouwen leek weg te sijpelen. Het gevoel van minderwaardigheid dat hierdoor ontstond, was bijna ondraaglijk. De stress was enorm groot en ik had voortdurend een opgejaagd gevoel. Maar ik had geleerd ermee te leven en geloofde dat het erbij hoort. Iedereen heeft immers en bepaalde mate van stress. Op een gegeven moment was de stress zó hoog opgelopen, dat ik in elkaar stortte en iets later te maken kreeg met angst en paniekstoornissen. Ik begon dingen gewoon uit te stellen omdat ik andere mensen niet meer kon verdragen. Ik kwam klem te zitten en kon geen kant meer op. Ik bleef bijna 15 jaar in deze omstandigheden gevangen.
Geen pilletjes
Natuurlijk heb ik hulp gezocht in het medische circuit, maar ik weigerde om pilletjes te nemen. Ik voelde gewoon weerstand tegen pilletjes. Ik kreeg verschillende adviezen en heb soms zelfs kleine successen geboekt, maar helaas waren die van korte duur. Al snel zat ik weer in het oude patroon.
Onderbewuste
Ik ben erachter gekomen dat het werken met het bewuste denken niet de juiste oplossing is om langdurende verandering te boeken. En dat is ook te begrijpen, als je weet dat 95% van ons reageren en handelen onbewust gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan dansen. Tijdens het leren tel je nog de stapjes, maar op een gegeven moment doe je het gewoon. Het zit in je onderbewuste. Zodra je weer erover nadenkt, gaat het fout.
Een snelle en goed werkende manier in het overschrijven van het onderbewuste
Neurowetenschappen
Ik zocht vele jaren naar oplossingen en heb er uiteindelijk één gevonden in de nog jonge neurowetenschappen: een snelle en goed werkende manier in het overschrijven van het onderbewuste. Hier zitten alle overtuigingen over onszelf en het leven zoals wij dat beleven.
Afgewezen
Ons onderbewuste bouwt zich al in onze vroegste kindertijd op. Wij laten op jonge leeftijd alles ongefilterd binnen. Wij kunnen nog niet selecteren en houden alles voor waar. En dat is ook de tijd waarin we overtuigingen over onszelf opbouwen. Denk aan uitspraken als ‘Je bent nog te klein; je kan dat niet’. Of je komt met zwaarwegende problemen van school. Thuis wil je het meteen kwijt. Maar je ouders hebben andere dingen aan hun hoofd en luisteren niet. Ze zeggen tegen jou: ‘Nu niet.’ Wat gebeurt er? Je voelt je afgewezen. Niet waardevol genoeg.
Zet de stap!
En hier hou ik me met mijn coachingprogramma mee bezig: met het overschrijven van de onbewuste overtuigingen over jezelf. En het werkt super! Het werkt snel en effectief. Zet net als ik eerder heb gedaan ook die stap op weg naar verandering!
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière.