burn-out

De oplossing voor mijn burn-out

Soms zijn angsten en depressies al jarenlang aanwezig zonder dat jij je ervan bewust bent. Tenminste, dat was zo bij mij. Ik had inslaap- of doorslaapproblemen, al sinds mijn kindertijd. Maar op een gegeven moment voelde ik mij steeds vaker moe, ik was nóg meer aan het piekeren en had nergens zin in.

Brigitte Berg

Burn-out: gevangen in gedachten

Ik voelde mij machteloos en was hierdoor snel kwaad. Mijn zelfvertrouwen leek weg te sijpelen. Het gevoel van minderwaardigheid dat hierdoor ontstond, was bijna ondraaglijk. De stress was enorm groot en ik had voortdurend een opgejaagd gevoel. Maar ik had geleerd ermee te leven en geloofde dat het erbij hoort. Iedereen heeft immers en bepaalde mate van stress. Op een gegeven moment was de stress zó hoog opgelopen, dat ik in elkaar stortte en iets later te maken kreeg met angst en paniekstoornissen. Ik begon dingen gewoon uit te stellen omdat ik andere mensen niet meer kon verdragen. Ik kwam klem te zitten en kon geen kant meer op. Ik bleef bijna 15 jaar in deze omstandigheden gevangen.

Geen pilletjes

Natuurlijk heb ik hulp gezocht in het medische circuit, maar ik weigerde om pilletjes te nemen. Ik voelde gewoon weerstand tegen pilletjes. Ik kreeg verschillende adviezen en heb soms zelfs kleine successen geboekt, maar helaas waren die van korte duur. Al snel zat ik weer in het oude patroon.

Onderbewuste

Ik ben erachter gekomen dat het werken met het bewuste denken niet de juiste oplossing is om langdurende verandering te boeken. En dat is ook te begrijpen, als je weet dat 95% van ons reageren en handelen onbewust gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan dansen. Tijdens het leren tel je nog de stapjes, maar op een gegeven moment doe je het gewoon. Het zit in je onderbewuste. Zodra je weer erover nadenkt, gaat het fout.

Een snelle en goed werkende manier in het overschrijven van het onderbewuste

Neurowetenschappen

Ik zocht vele jaren naar oplossingen en heb er uiteindelijk één gevonden in de nog jonge neurowetenschappen: een snelle en goed werkende manier in het overschrijven van het onderbewuste. Hier zitten alle overtuigingen over onszelf en het leven zoals wij dat beleven.

Afgewezen

Ons onderbewuste bouwt zich al in onze vroegste kindertijd op. Wij laten op jonge leeftijd alles ongefilterd binnen. Wij kunnen nog niet selecteren en houden alles voor waar. En dat is ook de tijd waarin we overtuigingen over onszelf opbouwen. Denk aan uitspraken als ‘Je bent nog te klein; je kan dat niet’. Of je komt met zwaarwegende problemen van school. Thuis wil je het meteen kwijt. Maar je ouders hebben andere dingen aan hun hoofd en luisteren niet. Ze zeggen tegen jou: ‘Nu niet.’ Wat gebeurt er? Je voelt je afgewezen. Niet waardevol genoeg.

Zet de stap!

En hier hou ik me met mijn coachingprogramma mee bezig: met het overschrijven van de onbewuste overtuigingen over jezelf. En het werkt super! Het werkt snel en effectief. Zet net als ik eerder heb gedaan ook die stap op weg naar verandering!

Datum: 05 januari 2018