Je passie een nieuw leven inblazen?
Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière. Maar na een jaar merkte Julian dat hij meer gaf dan dat hij aankon. En dat had zo zijn gevolgen.
‘Nee’ bestaat niet
Iedereen heeft een bepaald limiet aan energie. Julian was zich hier ook bewust van, maar vond het lastig binnen die grens te blijven. Wanneer zijn baas vroeg of hij weer een paar uurtjes extra kon oppikken, stemde hij altijd in. Of hij bleef langer doorgaan om een collega nog wat uit te leggen. Het woord ‘nee’ bestond niet in zijn woordenboek. Hoewel het voor de buitenwereld leek alsof hij het makkelijk aankon, begon het steeds meer invloed te hebben op zijn welzijn.
Lichamelijke alarmbellen
Op een gegeven moment liep de spanning te hoog op. Na een dag werken wilde Julian het liefst alleen maar slapen. Hij sliep zelfs zo diep dat hij steeds vaker de wekker niet hoorde en te laat kwam op afspraken. Dat terwijl te laat komen helemaal niets was voor Julian. Maar zelfs wanneer hij laat opstond, voelde zijn lichaam nog steeds vermoeid. Toch zette hij zich er elke keer weer overheen. Een tijdje hield hij dit vol, totdat er lichamelijke alarmbellen af gingen in de vorm van pijnklachten en kwaaltjes. Op het werk werd Julian prikkelbaarder en begon steekjes te laten vallen. De passie van voorheen verdween naar de achtergrond en tegenzin en stress kwam ervoor in de plaats.
Iedereen heeft een bepaalde limiet aan energie
Pas op de plaats
Zijn baas begon ook iets te merken van de veranderingen rondom Julian. Na een gesprek besloten ze dat het verstandig was om even pas op de plaats te maken. Hoe fijn is het als je baas zo met je meedenkt! Ze hadden afgesproken dat de eerste weken vooral bestond uit rusten. Maar Julian was zich bewust dat, zodra hij weer aan het werk ging, niet op de oude voet kon doorgaan. Het was belangrijk dat hij zijn oude gewoontes verving voor nieuwe, die voor hem werkten. Hoe hij dat moest doen, was voor hem de vraag. Daarom besloot hij de stap te nemen om hulp te zoeken.
Nieuwe gewoontes leren
Julian kwam altijd enthousiast binnen tijdens de sessies, hoe hij zich ook voelde. Ook stond hij voor veel open om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Eigenlijk precies zoals hij in zijn werk was. Door de gesprekken heen kwam aan bod dat hij meer gaf dan in hem zat. Een soms logische reactie wanneer je werk je passie is. Nu was het echter tijd om uit te vinden hoe hij gepassioneerd aan de slag kon gaan, zonder dat het ten koste gaat van hem zelf. Waar heeft hij behoefte aan? Wat zijn je grenzen en hoe geef je ze aan? Dat waren vragen waar we mee aan de slag zijn gegaan.
Passie hervonden
Hoewel Julian thuis nog altijd zijn hart en ziel stopt in het koken, kan hij dit ook weer bieden op zijn werk. Samen zijn we tot een aantal inzichten gekomen. Julian voelde namelijk dat hij behoefte had aan minder uren. Ook wilde hij graag ondersteuning bij het begeleiden van medecollega’s. Dit waren de wensen die hij aan zijn werk voorstelde. Hijzelf moest ook aanpassingen doen. Zo heeft hij geleerd meer ‘nee’ te zeggen en het werk niet mee te nemen naar huis. Door deze combinatie heeft hij zijn passie weer hervonden en gaat weer met plezier naar werk. Zoals Julian zelf zegt: ‘De oude ik, die is er niet meer. Maar daar ben ik o, zo blij mee!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.