In de rust vind je geluk
Het leven is stressvol en druk. We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Maar móét dit, of kiezen we er zelf voor? Misschien omdat we meer willen bereiken in het leven. Of omdat we willen voldoen aan de verwachtingen van onze omgeving. We kunnen heel lang zo doorgaan, daar zijn we sterk genoeg voor. Maar is dat wat we écht willen?
Marlene Koekkoek
Geen tijd voor rust
Misschien is het je wel eens opgevallen als je in de rij bij de supermarkt staat of als je je in een sociale situatie begeeft. Sommige mensen hebben een soort dofheid in hun ogen en stralen geen geluk uit. Dat is misschien ook niet zo gek. In onze drukke maatschappij van vliegen en doorgaan, is er weinig ruimte voor rust. Terwijl dat juist zo belangrijk is om dichtbij jezelf te blijven en te voelen wat je diepere behoeften zijn.
Agenda vs emotie
Hoogstwaarschijnlijk bepaalt je agenda jouw dag. Helaas heeft die geen gevoel, maar gegevens en data. Dus werk je op verstand dag na dag je afspraken en to-dolijstjes af. Als je je hierbij goed voelt, is er niks aan de hand. Maar als je merkt dat je niet lekker in je vel zit en fysieke of mentale klachten ervaart, dan wordt het tijd om daar iets aan te veranderen.
Veel mensen willen steeds meer en meer in hun leven
Gevoel als krachtige tool
Om te weten wat je écht nodig hebt, is het nodig om dichter bij je jezelf en je gevoel te komen. Ik, en andere collega’s met mij, helpen je daar graag bij. We gaan samen onderzoeken waar in jouw leven de knelpunten liggen. Als lichaamsgericht therapeut, betrek ik het lichaam concreet en direct bij de behandeling. Je wordt je meer bewust van de signalen die je lichaam je geeft. Ook ga je ontdekken hoe de wisselwerking tussen je lichaam, emoties en gedachten is. Zo leer je steeds beter om jezelf lichamelijk en geestelijk weer in balans te brengen.
Contact met jezelf
Je gevoel is een krachtig instrument. Tijdens dit proces gebruik ik verschillende technieken die aandacht geven aan houding, beweging, adem, stem, energie, aanraking, ervaring of een combinatie hiervan. Als je meer in contact met jezelf bent, ga je de wereld anders benaderen: vanuit rust en vanuit jouw ware behoeften. Je leven zal zich langzaam maar zeker aan jou aanpassen, in plaats van dat jij je steeds aan het leven aanpast. Dat voelt een stuk prettiger en zal je gelukkiger maken, ook met de kleine dingen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.