Stress: vriend of vijand?
We kennen het allemaal maar al te goed: stress. Het beheerst steeds meer ons leven. Ken jij nog momenten van ontspanning of ervaar je lichamelijke klachten door al die stressfactoren die op je afkomen? Een burn-out ligt dan al snel op de loer. Krijg inzicht in hoe jij met stress omgaat en vind jezelf weer terug met kunstzinnige therapie!
De positieve kant van stress
Alhoewel ‘stress’ een negatieve klank heeft gekregen, is het in beginsel juist een heel positief mechanisme. Het bereidde de oermens voor op vechten of vluchten. In onze hedendaagse wereld klinkt dat vreemd, maar het ‘stress’ helpt ons nog steeds om snel of alert te reageren. Topsporters maken er bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd gebruik van, waardoor ze in staat zijn om grote prestaties neer te zetten. Daarna ontspannen ze zich, zodat de spanning af kan bouwen en hun lichaam tot rust kan komen.
Stress kan ook een vijand worden
Als een stresssituatie langer duurt, of wanneer je van de ene stresssituatie in de andere rolt, krijgt je lichaam niet de kans om te herstellen. In dat geval ontwikkelt de stress zich van ‘gezond’ naar ‘ongezond’. Wanneer je teveel blootstaat aan spanning, geeft dat op den duur allerlei lichamelijke klachten: van vermoeidheid, pijn, eetproblemen en hartkloppingen, tot gespannenheid, sociale isolatie en concentratieproblemen. Wanneer je niet op een andere manier met die stress om leert gaan, is de kans groot dat je afstevent op een burn-out.
Kunstzinnige therapie kan je verder helpen
Overal kom je stresssituaties tegen
‘Stress komt vooral voor in situaties waarop je geen invloed (denkt) te kunnen uitoefenen’, legt Wike de Klerk van Lodur Praktijk voor Kunstzinnige therapie uit. ‘Je komt het tegen in je baan, maar ook in je gezin, het runnen van je huishouden, vrijwilligerswerk of mantelzorgen. Alledaagse, kleine gebeurtenissen lijken vaak onschuldig en niet belangrijk. Maar door een opstapeling van gebeurtenissen en het ongelegen moment waarop die plaatsvinden, maakt dat ze toch flinke irritatie kunnen veroorzaken: stress!’
Hoe ga jij met stress om?
Wike vervolgt: ‘Stel: je brengt je kind naar school, maar ze wil niet en ze moet ontzettend huilen als jij weggaat. Met een brok in je keel stap je op je fiets om naar je werk te gaan. Je bent nog geen vijf minuten op weg als je door een stuk glas fietst: lekke band. Het laatste stuk naar je werk moet je dus lopend doen en je weet nu al dat je te laat zult komen. Eenmaal op je werk blijkt je collega, met wie jij direct samenwerkt, ook nog eens ziek te zijn, dus je zult het vandaag twee keer zo druk hebben. Het is nog maar half tien en je hebt al met drie verschillende voorvallen moeten dealen. Hoe ga je daar mee om? Je kunt een zekere mate van controle terugkrijgen door anders naar de situatie te (leren) kijken, de situatie te accepteren of om er anders mee om te gaan.’
Kunstzinnige therapie geeft nieuwe inzichten
Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar Wike kan je bij dat traject helpen. ‘Dat doe ik met behulp van kunstzinnige therapie. Het is een manier om van je gevoelens bewust te worden. Door zelf kunst te maken, werk je aan ontspanning en bouw je weer energie op. Het levert mooie inzichten op waarmee je weer verder kunt in het leven. Creatief bezig zijn is goed voor je lichaam én geest!’, klinkt het enthousiast. ‘Ik kan je helpen in je zoektocht naar een nieuwe balans. Dit is een ontdekkingsreis waarin we samen nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis skypegesprek aan!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.