stress

Stressvrij de zomer door met shiatsumassages

Waar je eerst uitkeek naar een zomer vol leuke plannen en afspraken, ziet je zomer er nu misschien wat anders uit. De huidige situatie kan bovendien toch veel spanning opleveren. Dit merk je in je lichaam. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je met nare klachten te maken krijgt. Shiatsumassages zorgen ervoor dat je lichaam de spanning los kan laten en zichzelf voorzichtig kan beginnen te herstellen. Zo worden je klachten al snel een stuk minder.

Onzekerheid en spanning

Het is moeilijk om in de huidige situatie rust te kunnen vinden. Je kampt met onzekerheid over hoe de rest van het jaar eruit zal gaan zien en hoe je nu je leven moet leiden. En dat leven staat ondertussen niet stil. Je balanceert nog steeds thuis, werk en je familie en vrienden in een situatie die voor ons allemaal heel erg onbekend is. Het is ook wel spannend. Wat zou er allemaal gaan gebeuren en hoe kun je tegelijkertijd je hoofd boven water houden?

Rustig en vrij

Die spanning kun je ook in je lichaam gaan merken. Stress ontstaat door een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol in je lichaam, bedoeld om in noodsituaties goed te kunnen handelen. Dit wordt dan ook ‘gezonde stress’ genoemd. Als dit hormoon te veel en te lang in je lichaam blijft, krijg je hier op termijn klachten van. Hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid: het kan allemaal door stress komen. Het is van belang om snel actie te ondernemen met deze klachten.

Zelfherstellend vermogen van het lichaam

Voor het verminderen van klachten is een shiatsumassage een goede optie. Shiatsu is een Japanse massagetechniek die wordt ingezet om het lichaam en geest in balans te brengen. Ook is het een manuele therapie, wat betekent dat de therapeut het met de handen, vingers, palmen en ellebogen uitvoert. Door specifieke drukpunten aan te raken, wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam aangewakkerd. Daarnaast is een shiatsumassage ook nog eens erg ontspannend. Beide elementen zorgen er samen voor dat je lichaam de spanning los kan laten en de klachten langzaam zullen verminderen.

Het zelfherstellende vermogen van het lichaam wordt aangewakkerd

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat je aan een shiatsumassage begint, vindt er eerst een intakegesprek plaats. Hier wordt gevraagd naar je gezondheid, eventuele klachten, jouw wensen en verwachtingen. Dit vormt de basis van de behandeling. Vervolgens vraagt de masseur je plaats te nemen op een tafel of een futon. Tijdens de behandeling oefent de masseur druk uit op punten waar de klacht(en) zitten. Je ligpositie wisselt af van je buik, rug en eventueel je zij. De behandeling duurt ongeveer een uur. Na een paar behandelingen krijg je minder last van klachten, maar komt in plaats daarvan energie en een positieve mindset in je gereedschapskist te liggen.

De rust terugvinden

Anna Bron, die haar eigen praktijk in manuele therapie heeft in Drachtstercompagnie, zag verschillende keren dat de klachten van klanten na een aantal behandelingen flink minder waren geworden. ‘Het is mooi om mee te maken hoe iemand met stressklachten binnenkomt en gedurende een paar massages langzaam de rust terug kan vinden. Het komt vooral omdat jij bij een shiatsumassage even helemaal centraal staat. Ik vraag altijd eerst naar je klachten en iets over jezelf, als je het daar over wilt hebben. Dan kan ik aan de slag met de massage die specifiek gericht op jouw klachten en hulpvraag is. Geen enkele massage is namelijk hetzelfde, per klacht verschillen de drukpunten en iedere klacht op zichzelf kan ook weer net anders in elkaar steken.’

Date: 31 juli 2020