Last van feestdagenstress? Dit kun je eraan doen!
De feestdagen komen er weer aan. Dit betekent veel samenkomen met familie en vrienden en veel lekkere etentjes en andere activiteiten. Heel erg leuk natuurlijk, maar je kunt in deze drukke periode ook te kampen krijgen met stress. Een gezonde spanning is positief omdat deze ervoor zorgt dat jij je goed kunt focussen. Maar ervaar je zoveel stress dat je er klachten door ondervindt? Dan is het tijd daar wat aan te doen! Want waarom tot het nieuwe jaar wachten met goede voornemens, als deze je nu al kunnen helpen?
Druk-druk-druk
Ieder jaar zie ik terug hoe enorm vermoeiend de decembermaand kan zijn. Door je volle agenda sta je continu ‘aan’. Ook eet je niet altijd even gezond. Dit alles kan ervoor zorgen dat je lichamelijk, emotioneel en mentaal heel wat te verduren krijgt. Ook je gedrag kan veranderen. Hoofdpijn, moeheid, je rusteloos voelen en concentratieproblemen zijn een aantal veelbekende signalen van stress. En dat is natuurlijk niet wat je wilt!
Een kerst zonder stress
Wist je dat voeding en het ervaren van stress zeer met elkaar in verbinding staan? Tijdens de feestdagen neem je andere voeding tot je dan normaal, wat invloed heeft op hoe jij je voelt. Maar stress op zichzelf kan er óók voor zorgen dat je een ander eetpatroon aanneemt. Door te zorgen voor een betere balans kun je stressgevoelens verminderen, dan wel voorkomen. Bewustwording van dit proces en je eigen keuzes hieromtrent is de eerste stap!
Leefstijlcoaching
Een gezonde en stressarme leefstijl behelst dus aandacht voor lichaam én geest. Daarom bestaat leefstijlcoaching uit aandacht voor voeding, leefstijl, orthomoleculaire therapie en stresscounseling. Tijdens een persoonlijke intake in mijn praktijk Vitaal en Gezond bespreek ik samen met jou je doelen en klachten, om zo een goed beeld te krijgen van jouw unieke situatie. Dit totaalplaatje wordt aangevuld met de uitslagen van de verschillende metingen.
Stress op zichzelf kan er óók voor zorgen dat je een ander eetpatroon aanneemt
Haalbare doelen
Zo kijken we naar bloeddruk en eventueel bloedsuiker, een bodyscanmeting (gewicht, vet- en vochtpercentage, BMI enzovoort), en een bioresonantiemeting (waaronder vitaminen en mineralen). Met al deze informatie stellen we een behandelplan samen, waarin we – als je dat wilt – stressreductie kunnen meenemen. Hierbij is het van belang goed te kijken naar wat bij je past, want het stellen van haalbare doelen is fundamenteel om ze daadwerkelijk te behalen. We gaan samen aan de slag, waarbij ik je voorzie van allerlei handige tips, trucs en recepten.
Met trots terugkijken
Merk je gaandeweg dat je (nieuwe) gezonde voedingspatroon en leefstijl je rust geeft? Heel fijn! Natuurlijk is het niet alleen zinvol voor tijdens de feestdagen, maar ook daarna. Na verloop van tijd kunnen we de eerder benoemde metingen herhalen, om zo de behaalde resultaten zichtbaar te maken. Zo weten we hoezeer je gezondheid verbeterd is, en kun je met trots terugkijken op je behaalde resultaten!
Meer weten over Vitaal en Gezond?
Als orthomoleculair therapeut bij Vitaal en Gezond ondersteun ik je graag op weg naar een optimale gezondheid en verantwoorde leefstijl. Mijn specialisaties zijn voeding, orthomoleculaire therapie, vitaliteit en stresscounseling. Optimale gezondheid gaat veel verder dan voeding en beweging alleen. Ik help je graag in het proces van bewustwording en het maken van de stappen die goed zijn voor jou!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.