Slecht slapen: heb jij er last van?
Wanneer je het naar je zin hebt, lijken de uren voorbij te vliegen, terwijl je de wijzers van de klok op een ander moment wel vooruit kunt kijken. ’s Nachts bijvoorbeeld, als je niet kunt slapen, tikken de minuten tergend langzaam voorbij. Vooral als je de slaap niet kunt (meer) kunt vatten. Je draait van je ene op je andere zij, hebt in gedachten al hele kuddes schapen geteld, en toch wil die slaap maar niet komen en lijkt de nacht eindeloos. Je wordt er doodmoe van.
Slecht slapen
Vooral wanneer je hier regelmatig, of misschien wel elke nacht, last van hebt en zo onderhand alle huismiddeltjes geprobeerd hebt. Slecht slapen en vermoeidheid: de oorzaken zijn legio. Daarom is een uitgebreide intake ook altijd zo belangrijk. Het kan veroorzaakt worden door een externe factor, zoals stress op het werk of in de privésfeer, maar het kan ook door een oorzaak van binnenuit komen. Daarom loopt de osteopaat alles bij langs. De osteopaat kijkt naar het geheel en niet alleen naar de klacht.
Niet goed kunnen slapen kan enorm vermoeiend zijn
Oorzaak aanpakken
Als het inslapen een probleem is, probeert de osteopaat te achterhalen hoe dat komt. Ligt de oorzaak misschien in je darmsysteem, waardoor er zich onrust in je lijf bevindt zodat je de slaap niet kunt vatten? Of zijn hormonen, die invloed hebben op je bioritme, de oorzaak? Misschien val je juist wél gemakkelijk in slaap, maar word je vaak wakker van pijn of een tintelende en dove arm. Dan gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van die pijn of tinteling. Dat kan komen doordat je een te hoge spierspanning hebt, waardoor een rib gaat vastzitten. Als de specialist eenmaal de oorzaak gevonden heeft, gaat die door middel van een behandeling de voorwaarden creëren waarbij jouw lijf zo goed mogelijk functioneert. Het zelfgenezend vermogen van je lijf moet weer zo goed mogelijk worden. Het is dus ook niet zo dat de osteopaat jou geneest. Dat doet je lijf namelijk zelf! Als het goed is, zijn je klachten na twee of drie behandelingen dan ook verdwenen.
Wist je dat …
… osteopathie door vrijwel alle zorgverzekeraars (volledig of gedeeltelijk) vergoed wordt vanuit het aanvullende pakket?
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.