‘Een goede borstconstructie vergt veel expertise’
Werner Beekman: ‘Nadat ik 15 jaar lang in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum had gewerkt, startte ik in 2011 een privékliniek. Inmiddels is De BeekmanKlinieken uitgegroeid tot een kliniek met drie vestigingen, waar cliënten terecht kunnen voor borstchirurgie, gelaatscorrectie, handchirurgie en body contouring.’
Borstconstructie
‘Ik ben gepromoveerd in borsten en alles wat daarmee te maken heeft. Ik koos hiervoor omdat het me opviel dat er veel te makkelijk gedacht werd over een borstconstructie. Zelf ben ik van mening dat er heel wat expertise komt kijken bij het maken van een goede borstconstructie. Mede daarom geef ik inmiddels lezingen over de hele wereld, waaronder in Korea en Miami.’
Kennis
‘Ik vind het ontzettend belangrijk om mijn kennis over te dragen aan mijn jongere collega’s. Dit vakgebied is continu in ontwikkeling en ik draag daar graag aan bij. Op die manier ontstaat er een groter en beter geheel en dat komt onze patiënten alleen maar ten goede.’
Persoonlijk contact
‘Ik vind het heel belangrijk om persoonlijk contact en een goede communicatie met mijn patiënten te hebben. De patiënten die bij mij voor een intake komen, opereer ik daarom zelf. Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat de verwachtingen van mijn patiënt zoveel mogelijk overeenkomen met de realiteit.’
Eerlijk en transparant
‘Het komt weleens voor dat een patiënt een wens heeft waar ik niet aan kan of wil voldoen. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt een heel grote cupmaat wenst, terwijl ik weet dat ze daar op de langere termijn problemen mee gaat krijgen. Dat wil ik haar niet aandoen én zelf niet op mijn geweten hebben. Ik laat dan volkomen eerlijk en transparant weten dat ik deze wens niet kan waarmaken. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt teleurstelling.’
‘Dit vakgebied is continu in ontwikkeling en ik draag daar graag aan bij’
Subjectief
‘Ook komt het soms voor dat de verwachting van een patiënt en het eindresultaat niet overeen komen. Het komt zelfs voor dat een patiënt een second opinion laat doen en mijn collega-chirurg van mening is dat het resultaat niet beter of mooier had kunnen zijn. Uiteindelijk blijven de begrippen ‘mooi’ of ‘geslaagd’ subjectief. Dit is soms lastig, want ik doe mijn uiterste best voor mijn patiënt om tot een optimaal eindresultaat te komen en gun mijn patiënt het allerbeste en volledige tevredenheid. Maar gelukkig komt de geschetste situatie niet vaak voor en zijn mijn patiënten doorgaans erg tevreden met het resultaat.’
Afwisseling
‘Naast borstchirurgie doe ik gelaatscorrectie, handchirurgie en body contouring. Die afwisseling in mijn werk vind ik erg prettig en het zorgt voor evenwicht in mijn vakgebied. Mijn vrije tijd benut ik om te ontspannen. Op zondagochtend golf ik graag. Daarnaast ben ik dol op auto’s. Samen met mijn collega uit Lelystad doe ik mee aan autorally’s waarbij hij navigeert en ik stuur. Ook houd ik van sleutelen aan oude auto’s, al dan niet samen met mijn tweelingbroer. Nu de kinderen uit huis zijn, vinden mijn partner en ik het heel fijn om op zondag uitgebreid te brunchen en tijd voor elkaar te hebben. De kinderen komen regelmatig langs en dan doen we met z’n allen leuke dingen. Zo laad ik weer op voor een nieuwe werkweek waarin ik mijn patiënten kan helpen.’
Hoge kwaliteit van zorg
De BeekmanKlinieken kenmerkt zich door de hoge kwaliteit van zorg waarbij de cliënt centraal staat en men kan rekenen op een korte wachtlijst. De BeekmanKlinieken heeft mede door de jarenlange samenwerking met de Van Linschotenspecialisten een betrouwbare en gedegen historie als het gaat om het ZKN en NIAS kwaliteitskeurmerk.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.