MCT-olie

Afvallen ondersteunen met MCT-olie

Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik. De beste manier om deze voorraad aan te spreken is door minder koolhydraten te eten, tussendoortjes te skippen en nuchter te gaan bewegen. Dat klinkt leuk en aardig, maar wat nou als je daar veel moeite mee hebt? Wat als je niet trillerig of chagrijnig wilt worden?

Het antwoord is MCT-olie

In dat geval kun je toch vet gaan verbranden zonder er (nog) moeite voor te doen. Het antwoord is MCT-olie. MCT staat voor middellange verzadigde vetten en je kunt hier enorm snel brandstof uit halen. Het effect is dat je geen honger meer hebt, helderheid krijgt in je hoofd en minder behoefte hebt aan suiker. Je leest het goed: het gaat om een verzadigd vetzuur.

MCT-olie en ketonen

Het werkt als volgt: Verzadigde vetzuren bestaan in drie vormen en deze hebben te maken met de lengte ervan. Korte ketens zijn erg goed voor onze darmflora en deze vind je in boter en ook fruit. Lange ketens worden opslag (lichaamsvet) en vind je in cacaoboter, kaas, room en dierlijk vet. Van deze laatste wil je niet te veel van eten als je slank wilt blijven. De middellange ketens (MCT’s) zijn echter een snelle brandstof, zonder dat deze worden opgeslagen. De lever maakt van deze MCT’s ketonen, een groepje moleculen die heel makkelijk door de cellen wordt opgenomen als brandstof. Door MCT-olie te nemen kom je op die manier in de ‘vetverbrandingsmodus’.

Wat is het geheim voor meer energie en effectief afslanken?

Bronnen in voeding

Kokosolie is met 60% de rijkste bron van MCT-olie, gevolgd door avocado en palmkernolie. Wist je dat moedermelk tot wel 17% MCT bevat? Je kunt daarnaast echter ook de zuivere MCT-olie gebruiken en deze heb je in twee variaties.

MCT-olie als aanvulling

MCT’s komen in vier vormen. Deze vormen worden aangeduid met een C en een getal, waarbij de C staat voor de koolstof ruggengraat. Hoe korter de vorm, hoe beter je lever er ketonen van kan maken. Maar ook hoe meer je darmen moeten wennen voordat je het kunt opnemen. Als je te snel te veel inneemt kun je diarree verwachten. Je hebt C6, C8, C10 en C12.

  • C6 (caprinezuur) is het snelst om te zetten in ketonen. Echter smaakt het afschuwelijk (benzinesmaak) en geeft het vaak darmklachten.
  • C8 (caprylzuur) heeft samen met C10 (capronzuur) de beste balans tussen opname en ketonproductie. Deze combi zie je het meest in de winkels liggen.
  • C12 (laurinezuur) is goed bij problemen met het brein zoals epilepsie en dementie.

Hoe neem je MCT-olie in?

Je kunt beginnen met driemaal daags en theelepel te gebruiken gedurende drie weken. Na deze periode is het mogelijk om naar driemaal daags een eetlepel te gaan op een dag. Je kunt het aan je havermout , koffie of smoothie toevoegen. Als je het consequent blijft nemen zul je op den duur veel meer energie ervaren.

Wil je er meer over weten?

Slenter gerust eens op je gemak bij drogisterij De Rode Pilaren binnen voor een gedegen advies. We staan je graag te woord!

Datum: 10 december 2021