dieet

Dieet? Zo maak je bewuste keuzes in december!

De laatste maand van het jaar staat in het teken van reflectie, feestjes én gezelligheid. De supermarkten puilen dan ook uit van de gezellige producten. De heerlijkste chocoladegerechten, alle ingrediënten voor de beste kaasplankjes en gemakkelijke maaltijden die je in een handomdraai op tafel zet. Het kan dan behoorlijk lastig zijn om niet te vallen voor alle verleidingen die de feestmaand te bieden heeft. Máár om te voorkomen dat jij in januari met spijt en frustratie terugkijkt op de gezelligste weken van het jaar, zetten we een aantal tips voor je op een rij die je helpen ook in december verantwoorde keuzes te maken.

Omarm wintergroenten

Hoewel jij bij de winter waarschijnlijk voornamelijk denkt aan warme chocolademelk met een flinke toef slagroom, heerlijke kruidige speculaas en volle stamppotten, heeft de winter veel meer lekkers te bieden. Er is namelijk een lange lijst met typische wintergroenten die je móét proberen dit seizoen. Boerenkool is de gezondste groene bladgroente die er is en deze staat dan ook met stip op één, maar ook spruitjes, wortels en snijbiet zijn van die wintergroenten die iedere maaltijd omtoveren tot een feestmaal.

Meer wintergroenten

Er zijn nog veel meer groenten die in de winter op hun best zijn. Wat dacht je van:

  • Pastinaak
  • Groene kool
  • Koolraap
  • Rode kool
  • Radijsjes
  • Peterselie

Loop het snoepschap voorbij

Echt, het is beter. De verleiding om flink wat zoetigheid in te slaan is zeker in december ontzettend groot, dus je kunt beter met een grote boos om de pepernoten en marsepeinkunstwerkjes heen lopen als je anders in de verleiding komt. En als je toch snoep in huis hebt, ga dan pas weer naar de winkel als het op is. Zo voorkom je dat je onder het mom van: ‘weggooien is zonde’, toch te veel suikers naar binnen werkt.

Adempauze

De weken tussen de pepernoten en de kerstkransjes is de periode om in december ‘aan te sterken’ en je prioriteiten op een rijtje te krijgen. Eet gezond, drink voldoende water en zorg voor beweging. Door deze pauze met beide handen aan te grijpen voorkom je dat je de hele maand december door snoept en snacks. En dan is het natuurlijk ook minder erg als je jezelf die vier moeilijke dagen toch wat meer laat gaan.

Gezonde keuzes maken in de maand december?

Kruidenthee

Als je na een dag kerstshoppen in de koude buitenlucht thuiskomt of aan een tafel in een gezellig café aanschuift, bestel dan niét die warme chocolademelk, maar ga in plaats daarvan voor een kruidenthee met verse munt of Rooibos. Ook heerlijk om bij op te warmen en zonder schuldgevoel over de calorieën na afloop.

Geniet!

Dat jij ook in december niet je hele (virtuele) boodschappenmandje vol gooit met ‘comfort food’ wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag genieten. Genieten is het allerbelangrijkste wanneer je probeert om een gezond gewicht te krijgen of te behouden. Gun jezelf daarom in december gerust een snack waar je intens van geniet, maar doe het met mate.

Recept

Kijk jij naar die lijst met wintergroenten en vraag je je af wat je ermee moet maken? Het kan ontzettend simpel zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde wintergroenten uit de oven. Enorm smaakvol en boordevol vitamines. Neem een aantal groenten naar keuzes, snijd ze op de gebruikelijke manier en schep het geheel door elkaar. Strooi daarna wat tijm met zeezout en versgemalen peper over het geheel en meng er wat olijfolie doorheen. Leg vervolgens alles op een schaal en rooster de groenten in ongeveer 35 minuten bruin en gaar in de op 225 graden voorverwarmde oven. Schep de groenten af en toe even om en binnen een handomdraai serveer jij een prachtige winterse maaltijd. Ook heerlijk te combineren met stoofgerechten.

Begeleiding

Ben je op zoek naar goede en professionele begeleiding bij het behouden of behalen van een gezond gewicht? Neem dan eens vrijblijvend contact op met gewichtsconsulent Miranda van A Love 4 Health. Soms kan er een andere oorzaak zijn waarom afvallen maar niet lukt. In dat geval is het verstandig om je huisarts te bezoeken.

Datum: 04 december 2019