gezond-leven

Alle beetjes helpen naar een gezond leven!

Een gezond leven – we willen het allemaal. Toch is het voor velen best moeilijk vol te houden. Hoe zit dat nou precies? Ik vertel het je graag!

Valkuilen gezond leven

Welke valkuilen zie jij het meest bij mensen die gezonder proberen te worden?
Dit zal je misschien verbazen, maar de meest voorkomende valkuil is te weinig eten. Mensen zijn bang voor calorieën en willen niet teveel energie binnenkrijgen. Maar te weinig eten is niet gezond en je valt hiermee ook niet af. Wanneer je te weinig energie binnenkrijgt, vertraagt je stofwisseling. Het lichaam moet dan heel zuinig zijn op de energie. Op het moment dat je dan weer meer eet, slaat het lichaam dat op als vet: je komt aan. Een andere valkuil is te weinig groenten eten. Ik denk dat mensen helemaal niet doorhebben wat voor lekkers je er allemaal mee kunt klaarmaken! Gezond wordt helaas nog vaak geassocieerd met ‘niet lekker’. Maar dat lijkt mij een gebrek aan creativiteit in de keuken. Een salade bijvoorbeeld, door genoeg voedzame ingrediënten toe te voegen, is dat een heerlijke maaltijd. Maar velen zien het nog steeds als een bijgerecht. Wees dus creatief!

Bewerkt voedsel

Wat vind je van bewerkt voedsel?
Ik ben tegen het gebruik van pakjes en zakjes. In een zakje of pakje zitten allerlei toevoegingen zoals conserveermiddelen, vetten, suikers en zout die je lichaam niet nodig heeft. Want de dagelijkse benodigdheden aan vet, suiker en zout kan je prima halen uit vers voedsel. Mijn advies is altijd zoveel mogelijk lekker vers te eten. Ook light-producten zou ik nooit aanraden. Ik begrijp het wel, het lijkt zo makkelijk een colaatje te kunnen drinken zonder suikers. Het zijn weinig calorieën en dus lijkt het verstandig. Maar door frisdrank en dergelijke te blijven gebruiken, verander je niets. De ingrediënten verstoren je lichaamprocessen en het voorkomt dat je jezelf een nieuwe leefstijl aanmeet. Je blijft immers die zoete smaak opzoeken. Daarmee is het een instinker, ook al lijkt het gezond. Maar je lichaam weet wel beter.

Welke dingen kan je dagelijks doen om iets gezonder te zijn?

Slaap en rust

Wat is, naast voeding, belangrijk?
Wat echt erg belangrijk is, en waar ik ook met mijn cliënten aandacht aan geef, zijn slaap en rust. Zo merk ik bijvoorbeeld dat veel mensen snel en hoog ademen. Het eerste wat ik oefen, is de ademhaling in een rustig tempo uit de buik te laten komen. Deze oefening heeft effect op je leefstijl, omdat je hiermee de rust neemt om te luisteren naar je lichaam. Je weet dan veel beter wat je nodig hebt omdat je leert de rust te nemen om te bedenken waar je echt behoefte aan hebt, in plaats van gedachteloos een zak chips opentrekken. Ook slaap is erg belangrijk. Mensen gaan vaak best laat naar bed. Ik raad dan aan om een tijdje om tien uur naar bed te gaan. Of je nou moe bent of niet, houd dit even vast. Velen verbaast het hoeveel die paar uur extra slaap doet! Je hebt slaap nodig om de dag te verwerken. Bovendien: als je overdag moe bent, dan wil je lichaam dat energietekort aanvullen met (ongezond) voedsel. En dat is nou net wat je niet wil.

Gezonde maaltijden

Welke dingen kan je dagelijks doen om iets gezonder te zijn?
Elk klein dingetje kan bijdragen. Als jij elke morgen een boterham met hagelslag eet, vervang dat eens door een gebakken of gekookt ei. Eet ook stevige maaltijden, dan heb je niet zo’n behoefte aan tussendoortjes. Maar wil je nou echt een iets kleins eten naast je maaltijden, kies dan voor een gezonde variant. Pak bijvoorbeeld fruit, of rauwkost met zelfgemaakte hummus. En daarnaast: bereid je voor. Het kost even energie om hieraan te wennen, maar dit zal je enorm helpen. Bedenk van tevoren welke gezonde maaltijden je wilt eten gedurende de week, en haal het in een keer in huis. Als je weet dat je een dag geen tijd hebt om te koken, maak eerder in de week een grote portie en vries wat in. Zo maak je het jezelf gemakkelijk. Vele kleine stappen kunnen uiteindelijk leiden tot een groot resultaat.

Datum: 23 april 2019