Vaarwel slechte eetgewoontes!
Je hebt een obsessie met eten en de weegschaal. Je hongert jezelf uit en staat jezelf niet meer toe om te genieten van je favoriete voedsel. Je voelt je gefrustreerd en hebt soms flinke eetbuien. En als je in de spiegel kijkt, dan staart je spiegelbeeld je teleurgesteld aan. Herken je jezelf hierin? Dan ben jij de ideale speler voor het Dieetbevrijding Spel!
Het Dieetbevrijding Spel
Om maar met de deur in huis te vallen: het Dieetbevrijding Spel gaat niet over eten! Op een leuke en speelse manier ga je interactief op onderzoek uit naar je eetgedrag, je gevoelens en hoe jij denkt over jezelf. Tijdens het spel kom je tot nieuwe inzichten en word je je steeds bewuster van je gevoelens, je gedachten en zelfwaarde, en hoe dat jouw eetgedrag beïnvloedt.
Eetgewoontes doorbreken
Je zult tot inzicht komen hoe je je eetgewoontes kan doorbreken en hoe je weer grip krijgt op je eetgedrag. Ook zul je erachter komen hoe je kunt omgaan met onaangename gevoelens, zónder je toevlucht te zoeken tot voedsel. Daarnaast zul je in staat zijn om zelfsabotage bij jezelf te herkennen en hiermee beter om te gaan. En het allerbelangrijkste: je zult leren om jezelf én je lichaam te respecteren en te accepteren.
Opdrachten uitvoeren
Onder begeleiding van eetrelatie-coach en ervaringsdeskundige Klaziena speel je het spel samen met gelijkgestemden. Je zal het spel starten op je gevoelsniveau. In het spel wordt dit jouw ‘hulpbron’ genoemd. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘je onafhankelijk voelen van eten’, ‘meer zelfvertrouwen’ of ‘optimistisch in het leven staan’. Tijdens het spel zul je vragen krijgen over hoe jij die hulpbron wilt inzetten in jouw leven en voer je opdrachten uit.
Je zult leren om jezelf én je lichaam te respecteren en te accepteren
GEEF!
De vragen en opdrachten zijn gebaseerd op het GEEF-model. Dit model staat voor ‘Eet je emoties niet weg. GEEF ze de ruimte!’. De vier letters staan voor het volgende: ‘G staat voor Gedrag van eten’, de E staat voor ‘Erken je gevoelens’, de volgende E staat voor ‘Erken je gedachten en temper je innerlijke saboteurs’ en F staat voor ‘Fijn dat je er mag zijn!’ Na de spelavond biedt Klaziena twee keer coaching aan via de telefoon.
Good to know
Klaziena van Gezonde Relatie met Eten is gediplomeerd gewichtsconsulente. Vanuit de meeste aanvullende zorgverzekeringen heb je recht op vergoeding op (een deel van) van het Dieetbevrijding Spel en de daarbij horende coaching.
Check!
Is het Dieetbevrijding Spel iets voor jou? Doe de check!
- Je bent continu bezig met eten en je vraagt jezelf steeds af of je er wel of niet dik van wordt
- Je bent bijna altijd op dieet
- Op momenten dat je niet lekker in je vel zit, verdoof je je gevoelens met eten
- Je staat meer dan één keer per week op de weegschaal en het getalletje dat je dan ziet, bepaalt hoe je je voelt
- Je bent ontevreden met je gewicht en hoe je eruitziet
-
Best lastig; je wilt gezond blijven, maar dat doe je niet door te veel of juist te weinig calorieën binnen te krijgen. Zo lang je iets te weinig calorieën dagelijks binnenkrijgt zul je langzaam, stukje bij beetje blijven afvallen. Krijg je sluipenderwijs iets te veel calorieën dagelijks binnen, tja, dan wacht het omgekeerde effect: je komt aan, elke dag weer een beetje.
-
Gezonder gaan leven kan al best lastig zijn. Maar het maakt het er al helemaal niet makkelijker op wanneer je niet optimaal gesteund wordt. Ook de mensen om je heen hebben namelijk invloed op jouw journey naar een gezondere leefstijl.
-
We weten allemaal dat die paar extra kilootjes niet goed voor ons zijn. Je staat natuurlijk liever niet puffend en hijgend bovenaan de trap.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
20.000 sit-ups of 20.000 squats in 30 minuten? Je gelooft het misschien niet, maar toch kan het!
-
Grote kans dat je geen zin hebt om iedere avond uitgebreid in de keuken te staan. Met een vermoeiende werkdag achter de rug en een chaotische avond in het zicht, is de keuken dé plek die je op dat moment wil ontwijken.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Een gezonde leefstijl: we zouden het allemaal wel willen. Helaas is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Een bakje chips op de bank, een wijntje op het terras… De verleiding is vaak toch best groot.