thuiswerken

Rug-, nek- en schouderklachten na thuiswerken? Neem een massage!

Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten. De klachten door thuiswerken trekken uit zichzelf niet meer weg maar kunnen juist steeds heviger worden, met mogelijk verzuim als gevolg. Een massage van De Oosterse Hand kan je helpen de klachten te verlichten en hevigere pijn te voorkomen.

Van werken op kantoor naar thuiswerken

We hebben nog nooit zoveel vanuit huis gewerkt. Het kan ook even niet anders: door allemaal zo veel mogelijk thuis te werken kan de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Omdat we alleen weinig thuis hebben gewerkt, is niet ieder thuiskantoor erop ingesteld.

Een dag aan de keukentafel

Niet iedereen kan thuis op dezelfde manier werken als op kantoor. Op de werkvloer staat sneller een goede stoel, een verstelbaar bureau en een beeldscherm op de juiste hoogte. Je kunt rechtop zitten en gunt je spieren dus zo veel mogelijk rust. Thuis is de situatie minder optimaal. Je werkt bijvoorbeeld aan de keukentafel zonder bureaustoel, soms voorovergebogen over een laptop heen. Je komt zo sneller in een houding terecht waarbij je rug-, nek- en schouderspieren aangespannen worden op een onnatuurlijke manier. Daarnaast werken mensen thuis veel langer door achter elkaar. De spieren krijgen zo geen kans om te ontspannen.

Pijn na een dag thuiswerken

Na een dag thuiswerken sta je vervolgens op en schieten er allerlei pijnklachten door je rug. Je nek voelt een beetje stijf aan of je grijpt naar je schouder die protesteert bij het maken van een geringe beweging. Rug-, nek- en schouderklachten komen door het thuiswerken bij steeds meer mensen voor. Ook spierknopen en stijfheid van de spieren kunnen hierdoor ontstaan.

Met een massage worden je klachten verminderd en verbeter jij je gehele welzijn

Klachten door thuiswerken verlichten met massage

Deze klachten gaan door een nachtje slaap meestal niet weg. Zeker niet wanneer je dag in dag uit weer aan de keukentafel plaatsneemt om weer aan de slag te gaan. Je hoeft niet met deze klachten te blijven zitten in de hoop dat het vanzelf weer wegtrekt. Een massage kan deze klachten weer verlichten. Richard Uiterwijk van massagepraktijk De Oosterse Hand vertelt dat regelmatig masseren helpt tegen spierkrachten en zo uiteindelijk verzuim of nodige fysiotherapie kan voorkomen. Richard Uiterwijk gaf ook voor het thuiswerken begon bedrijfsmassages. Hij weet dus bovendien het effect van een massage op het werk: meer motivatie, hogere productiviteit en uiteindelijk minder verzuim. Je klachten nemen dus niet alleen af, je hele welzijn gaat erop vooruit.

Spierklachten voorkomen

Natuurlijk is het fijn als de klachten weer afnemen door een massage, maar wanneer je de situatie niet verandert, komen de klachten zo weer terug. Blijf daarom goed op jezelf passen. Zorg ervoor dat je knieën en bovenlichaam in een hoek van 90 graden staan, zodat je rechtop voor je beeldscherm zit. Je kunt hiervoor een laptopstandaard gebruiken, kussentjes op je stoel leggen of een voetenbankje neerzetten. Probeer ook niet uren achter elkaar achter het scherm te kunnen zitten. Sta af en toe even op om wat in huis te doen, te wandelen of simpelweg even koffie te pakken: zolang je spieren maar rust krijgen. Je kunt je werkgever ook vragen of je een stoel van kantoor mee naar huis kunt krijgen. Ze worden daar op het moment immers toch niet gebruikt. Regelmatig masseren helpt ook om de klachten te voorkomen: het zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven en kunnen ontspannen, waardoor spierknopen en stijfheid minder snel zal ontstaan. Lijkt dit jou wel wat? Neem dan hier contact op voor een eerste afspraak!

Datum: 12 november 2020