
Weer lekker wandelen zonder pijn
Maaike hield altijd al van wandelen. Samen met haar labrador Max maakte ze urenlange tochten door de natuur. Het was voor haar het ultieme ontspannen. ‘Onder het lopen kan ik mijn hoofd leegmaken, en de stilte van de natuur brengt me weer terug naar mezelf. Na zo’n tocht kan ik er weer helemaal tegen.’ Het was haar manier om de balans tussen een drukke baan op kantoor en een hectisch gezinsleven te bewaren. Maar sinds enige tijd moet Max het doen met een klein blokje om. Lange wandelingen zaten er niet meer in sinds Maaike kampte met forse pijnklachten.
Stress
Toen ik Maaike voor het eerst ontmoette, maakte ze een behoorlijk gestreste indruk. Ze bewoog niet alleen verkrampt door de pijn, maar mentaal zat ze ook niet lekker meer in haar vel sinds ze door het wandelen niet meer even lekker kon ontspannen. De rechterkant van haar lichaam zat helemaal ‘vast’. Ze had lage rugklachten, zenuwpijn in haar rechterbeen en zodra ze ging wandelen, speelde haar rechterheup op. Eén blik op haar wervelkolom bevestigde meteen al mijn vermoeden: er was een verwringing in haar bekken ontstaan.
Bekkengordel
De bekkengordel bestaat uit meerdere botdelen die in een ringstructuur zitten. Het bestaat uit twee darmbeenderen maar daartussen het heiligbeen. De verbindingsgewrichten tussen het heiligbeen en de darmbeenderen wordt het SI-gewricht genoemd. Ze zitten ter hoogte van de kuiltjes boven je billen. Als één kant van het bekken blokkeert, ontstaat er een soort verwringing in je bekken, waardoor andere gedeelten van het bekken moeten compenseren. Aangezien de bekkengordel het fundament van je wervelkolom is, is het niet moeilijk om te bedenken dat dit tot problemen hogerop kan leiden. En deze pijnklachten kunnen zich over de volle lengte van je lichaam voordoen: van hoofdpijn, nekpijn en een tennisarm tot achillespeesklachten en hielspoor.
Elektroacupunctuur
Bij Maaike ging het om een asymmetrisch patroon, maar je ziet ook wel eens een symmetrisch patroon wanneer beide kanten van het bekken geblokkeerd zijn. Dat kan zelfs tot fybromyalgieachtige klachten leiden. Met behulp van elektroacupunctuur heb ik haar spieren en energiebanen weer maximaal in ontspanning gebracht, zodat ik haar bekkengordel op een heel zachte en niet belastende manier kon corrigeren. Dit gaf direct al verlichting van de zenuwpijn in haar been.
Eén blik op haar wervelkolom bevestigde meteen al mijn vermoeden
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.
-
Als jong meisje al had Heleen veel interesse in alles wat groeide en bloeide. In een hoek van de tuin van haar ouders mocht zij haar eigen planten en bloemen verzorgen. En eerlijk is eerlijk: aan dat stukje tuin werd enorm veel aandacht besteed en dat was te zien.
-
Wist je dat vier op de vijf mensen wel eens last van rugklachten heeft? Rugpijn is daarmee één van de meest voorkomende pijnklachten. Klachten in je rug kunnen verschillende oorzaken hebben.
-
De kerstvakantie lijkt inmiddels alweer eeuwen geleden en de zomervakantie is nog lang niet in zicht. Je hebt je alweer vol je op je werk gestort maar merkt dat de lange dagen in je bureaustoel zijn tol beginnen te eisen.
-
Een chronische ziekte kan de kleinste bewegingen al moeilijk maken. Sporten is dan al helemaal geen optie.
-
Heb jij wel eens last van rugpijn? Grote kans dat je hier ‘ja’ op moet antwoorden. Want uit cijfers van het RIVM blijkt dat tot wel vier op de vijf mensen last heeft van rugklachten.