Wat helpt tegen chronische pijn?
Pijn: we hebben het allemaal wel eens. Het wordt alleen vervelend wanneer je dagelijks pijn ervaart of wanneer dit je leven gaat beheersen. Cees- Jan Oosterwouder is anesthesioloog-pijnspecialist. Hij weet alles van pijn, en nog belangrijker: hoe je pijn het beste kunt behandelen.
Je bent anesthesioloog-pijnspecialist. Wat houdt dit precies in?
‘Dit is een extra specialisatie voor anesthesiologie. Ik ben vooral gespecialiseerd in het behandelen van chronische pijn. Ik voer behandelingen uit, zoals het opheffen van zenuwblokkades. Daarnaast schrijf ik ook pijnstillers voor en werk ik nauw samen met de huisarts. Mensen worden via de huisarts doorverwezen naar Excellent Care Clinics. In een eerste gesprek worden je persoonlijke situatie en de factoren die kunnen samenhangen met de klacht in kaart gebracht. Na een medisch onderzoek wordt bepaald welke behandeling het meest effectief voor jou is.’
Wat is pijn?
‘Dat is een lastige vraag, want pijn is heel subjectief. We hebben wel een numerieke schaal van 1 tot en met 10, zodat we een idee hebben van de intensiteit van de pijn bij de patiënt. Wanneer iemand ’10’ aangeeft, dan is de pijn ondraaglijk. Verder zijn er verschillende soorten pijn. Zo heeft pijn een waarschuwingsfunctie: je trekt je hand automatisch terug wanneer je deze in het vuur steekt. Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, denk bijvoorbeeld aan een wond of infectie. Deze pijn gaat met de juiste behandeling of rust weer over. Maar pijn kan ook chronisch worden. Er is dan geen één op één relatie meer met het oorspronkelijke letsel. Er is een discrepantie tussen letsel en de pijn.
Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Het is daarom erg belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.’
Wat zijn de gevaren van pijn?
‘Chronische pijn zorgt niet alleen voor lichamelijke pijn, het beïnvloedt ook relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en de algehele kwaliteit van leven. Je kunt in een sociaal isolement raken doordat je je werk verliest of omdat je sociale kring steeds kleiner wordt. De ontwikkelingen in de wetenschap en technologie staan natuurlijk niet stil. Het is voor mij een uitdaging om met deze ontwikkelingen, en in samenwerking met de huisarts en andere medische disciplines, tot iets moois te komen. En daarmee bedoel ik dus het zoveel mogelijk reduceren van pijn.’
Kun je een voorbeeld geven van een aandoening?
‘Bijvoorbeeld een hernia in je rug, dan zit er een zenuwwortel in de verdrukking. Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf, het kussentje dat tussen de wervels in de nek en rug ligt. Als deze uitstulping tegen een zenuwwortel aanduwt, kan de zenuwwortel geïrriteerd raken of klem komen te zitten. Hierdoor kan rugpijn ontstaan met uitstraling naar de billen, het been of de voet. De belangrijkste oorzaak van een hernia is slijtage. Bij sommige patiënten gaat een hernia vanzelf over.’
Bewegen met pijn
‘Wanneer wij iemand niet goed kunnen helpen, en de pijn blijft, dan kunnen wij een cliënt doorverwijzen naar de kliniek Bewegen met Pijn. In deze kliniek krijgen patiënten een therapie waarbij bewegen met speciale apparatuur, gedrags-psychotherapie, dieet, koudetherapie en spieropbouw met elektromyostimulatie centraal staat. Al deze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering.’
‘Het is erg belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie’
Aandoeningen waar Excellent Care Clinics bij kan helpen:
– Hoofd- en aangezichtspijn
– Rugpijn met of zonder uitstraling naar het been
– Heup- en liespijn
– Gewrichtspijn
– Onderarm-, hand-, knie-, enkel- en voetpijn
– Zenuwpijn en/of pijn bij gordelroos
– Nekpijn met of zonder uitstraling naar de arm
– Opvliegers en nachtelijk zweten
Gerichte en multidisciplinaire aanpak
De behandeling bij Excellent Care Clinics kent een multidisciplinaire aanpak waarbij diverse specialisten betrokken kunnen worden. Denk hierbij aan een neuroloog, een fysiotherapeut of een psycholoog. Door kennis en kunde uit verschillende specialismen te bundelen, worden er verschillende inzichten gebruikt om u kwalitatief hoogwaardige zorg aan te kunnen bieden.
Nieuwe behandelmethode
Wanneer jouw klachten toch blijven aanhouden of wanneer je geen hormonale therapie mag of wil hebben, kun je in aanmerking komen voor een nieuwe behandelmethode. Deze is in de Verenigde Staten ontwikkeld en Excellent Care Clinics gebruikt deze techniek nu ook, als één van de eerste in Nederland. Je hebt alleen een doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist (gynaecoloog) nodig.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn?
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Spierpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Van stijve spieren bij het opstaan na een intensieve work-out, dagje klussen of tuinieren, tot aan pijnscheuten na het verrekken van een spier. Maar wanneer je dag na dag spierklachten ervaart, is het een ander verhaal.
-
Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen.
-
Voor het eerst sinds lange tijd heb je weer eens fanatiek gesport. Het voelde heerlijk, maar de dag erna is het een stuk minder prettig.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten, kan dit je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk aan onder andere schouder-, rug- of nekklachten.
-
Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen.
-
Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been.