
Hoe zorg je voor de juiste balans in het leven?
We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. Dagen zijn vol en druk, we willen goed presteren op ons werk en doen ons best ook voldoende aandacht te besteden aan ons privéleven. Logisch dat je soms stress ervaart, minder goed slaapt en met het gevoel kampt nogal uit balans te zijn.
De spreekwoordelijke spiegel
Zo kun je je behoorlijk onevenwichtig voelen te midden van de ratrace die het leven soms vormt. Opeens vraag je je af waar je al dat rennen, vliegen en draven eigenlijk voor doet. Als je je nogal gestrest voelt, kan het lastig zijn te ontdekken waar je kracht, interesses en valkuilen eigenlijk liggen. Herken jij je hierin? Dan is het misschien tijd om in de spreekwoordelijke spiegel te kijken en de balans in je leven te hervinden.
Anders omgaan met keuzes
Iedereen stelt wel eens vraagtekens over de eigen ontwikkeling, loopbaan, of voelt zich wel eens uit balans. Wanneer hier sprake van is, kan het prettig en verhelderend zijn om met iemand te spreken die vanuit een ander gezichtspunt alternatieven kan aandragen. Een coach kan je leren op een andere manier met keuzes om te gaan, je ondersteunen in het vinden van je eigen pad en het (her)ontdekken van jouw kracht en talenten
Vraagt het leven momenteel te veel van je?
Meer rust en ontspanning
Esther Uitman-van der Leest is coach en eigenaar van L’Estro armonico. Ze vertelt dat de waarde van zo’n coachingstraject schuilt in de mogelijkheid pas op de plaats te maken. Coaching biedt een moment om je situatie te evalueren, te achterhalen wat wel goed gaat en op welke vlakken je graag veranderingen zou willen aanbrengen. Zo kun je toewerken naar meer rust en ontspanning in je dagelijks leven. Met behulp van verschillende technieken zoals NLP en de ACT-meting helpt de coach je bewust te worden van oude denk- en gedragspatronen. Dat stelt je in staat om in de toekomst betere keuzes te maken.
Weer energie terug
Esther vertelt: ‘Het leven bestaat nu eenmaal uit keuzes maken. Als je langere tijd of structureel beslissingen neemt die niet goed voor je zijn, wordt het tijd verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Want als je de mogelijkheid hebt de verkeerde keuze te maken, heb je ook de mogelijkheid dit te veranderen. Graag leer ik je hoe helpend het is dat je kunt doen wat ten diepste bij je past, zodat je weer energie krijgt van de dingen die je doet en je een stuk gebalanceerder in het leven komt te staan.’
Het optimale uit jezelf
In haar coaching werkt Esther veel met NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. Met NLP leer je hoe je door middel van gesproken en non-verbale communicatie invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. Het leert je de onbewuste onderliggende patronen herkennen en hoe deze leiden tot je gedrag en de beslissingen die je neemt. Dit inzicht geeft je de regie terug, waardoor je jouw leven kunt inrichten zodat je het optimale uit jezelf kunt halen.
Ontmoet Esther
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het Voortgezet Onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze werkzaam als coach, trainer en adviseur. De ACTmeting, waaruit onbewuste drijfveren en kansrijke ontwikkeling duidelijk wordt, is de vliegende start van (coach)trajecten. Als certified Master Practicioner in de Art & Science of NLP, Time Line Therapy en Hypnotist is Esther een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling en organisatieadvies. Esther omschrijft haar werk als ‘echte arbeid. Niet met mijn handen, maar met mensen. Zodat we allebei aan het eind van de dag kunnen zeggen: het is toch weer gelukt.’
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Zodra je het licht uitdoet en door stilte omgeven in bed ligt, draait je hoofd vaak overuren. Je neemt de dag nog eens door en wordt overspoeld door alles wat verkeerd ging, of je maakt je alvast zorgen om morgen. In je hoofd speelt zich een film af van alle blunders, frustraties en teleurstellingen.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Onzekere tijden schudden je wakker. Een crisis, bijvoorbeeld. Misschien werk je nu wel thuis en speelt jouw hele wereld zich momenteel af in je woonkamer.
-
De dagen beginnen al weer wat langer te worden, maar jij voelt je nog steeds moe en futloos. Je hebt weinig energie en je spieren voelen stijf en pijnlijk aan.
-
Stress. Het is hét fenomeen van deze tijd. Als je googelt op het woordje ‘stress’, komen er maar liefst 1,4 miljard resultaten naar voren.
-
Het wordt weleens de ziekte van de 21e eeuw genoemd: een burn-out. Volgens de cijfers heeft 14% van de beroepsbevolking ermee te maken door toenemende werkdruk en extreme stress. Het resultaat is dat je je letterlijk opgebrand voelt.
-
Wanneer het bijna bedtijd is, word jij al een beetje zenuwachtig. Je weet dat je straks weer eindeloos ligt te woelen om uiteindelijk uren naar het plafond te staren. Lekker in slaap vallen lukt je al tijden niet.
-
Ben jij ook zo moe? Elke dag weer ben je druk. Druk met je gezin, met je baan, familie en sociale contacten. Je slaapt slecht en kunt je maar moeilijk concentreren.
-
Komt dit je bekend voor? Dat er een crisis was op je werk, je bij thuiskomst nóg een crisis constateerde (je kinderen bleken luizen te hebben) én de wasmachine ook ineens geen sjoege meer gaf. Hectiek, stress! ‘Maar ik heb zó’n stomme, zware dag gehad, ik verdien die reep chocolade écht!