Bedrijfsnaam:
Maroesja Grabijn
Adres:
Bisschopstraat 8,
8921 AZ Leeuwarden 5940 km
8921 AZ Leeuwarden 5940 km
Telefoonnummer:
06 29297392
E-mail:
contact@maroesjagrabijn.nl
Website:
www.maroesjagrabijn.nl
- Coaching
- Lichamelijke therapie
Over ons
Mijn toewijding als lichaamsgericht therapeut en coach komt voort uit een verlangen om mezelf en anderen te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat we genoeg zijn zoals we zijn. We leven in een wereld waarin ons wordt verteld dat we kapot, beschadigd en niet goed zijn. We zijn geconditioneerd om te voelen dat we niet genoeg zijn en dat we op de een of andere manier gebrekkig zijn. Ik probeer mensen in staat te stellen terug te gaan naar hun adem en lichaam. Te veranderen van geloven dat we niet genoeg zijn naar een plaats van empowerment en zelfliefde. Zodat je energieker, krachtiger, vrijer en gelukkiger jezelf kan presenteren en in het leven kan staan, waardoor je innerlijke veerkracht groeit.
Neem contact op via:
Artikelen van Maroesja Grabijn
-
Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben jij je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven.
-
De hele dag sta je op alert. Je kunt het rusteloze gevoel ‘s avonds niet van je afschudden en ligt onrustig woelend in je bed. Zodra de wekker gaat, word je uitgeput wakker en schieten je gedachten weer alle kanten op.
-
We hebben het al een jaar lang over het nieuwe normaal, maar eigenlijk is niets wat er momenteel gebeurt normaal. Het is onnatuurlijk voor de mens om afstand van elkaar te bewaren, elkaar niet aan te raken en zich niet vrij te kunnen bewegen. Nog even volhouden, nemen we onszelf welwillend voor. Maar ondertussen begint de koek op te raken.
-
Elk leven kent uitdagingen. We maken allemaal perioden van stress en tegenslag mee. Een verlies, een ongeluk, een verandering: het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die van ons een zeker aanpassingsvermogen verlangen.
-
De dagen zijn donker, de winter lijkt eindeloos en elke maandag voelt als blauwe maandag. Zelfs de mensen die voorheen weinig last hadden van een winterdip, krijgen het nu moeilijk door de huidige maatregelen, waardoor je meer aan huis gekluisterd zit.
-
Het nieuwe jaar is aangebroken en jij staat alweer klaar met je lijstje vol goede voornemens. Je takenlijst overstroomt met dingen die er moeten gebeuren, maar jij doet er nog een schepje bovenop. Hoewel streven naar zelfverbetering natuurlijk goed is, kan het wijs zijn om de goede voornemens dit jaar over te slaan en milder tegenover jezelf te zijn.
-
De lockdown zorgt ervoor dat we onze contacten flink moeten beperken. Even een drankje doen in een café is er allang niet meer bij, en ook komen we een stuk minder bij elkaar over de vloer. Hierdoor zitten we niet alleen ‘opgesloten’ in ons huis, maar vaak ook in onszelf. Door het weinige fysieke contact kunnen we elkaar al snel uit het oog verliezen.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.
-
Bij het invullen van de jaarplanner voor 2020 had je waarschijnlijk geen wereldwijde pandemie voor ogen. Laat staan dat etentjes, uitgaan, sporten en onderonsjes met collega’s opeens niet meer vanzelfsprekend zouden zijn. Hoewel niets in het leven zeker is, houden we ons als mens toch zoveel mogelijk vast aan vertrouwde patronen: van een ochtendritueel tot aan een werkschema.
-
Grote kans dat je jezelf nogal bent tegengekomen de afgelopen tijd. Veel dingen gaan anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Voor een sociaal persoon die er graag op uit gaat, was het vast een uitdaging om jezelf binnenshuis te vermaken, terwijl een introvert zich juist gevangen voelde door alle mensen thuis om zich heen.
-
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is.
-
Zelfzorg is meer dan een bad, kaarsjes en een kop thee. Het is geen eenmalige actie die alles oplost, maar een routine die je continu toepast in je leven om in balans te blijven. Een soort dagelijks onderhoud van jezelf.
-
Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan.
-
Kun jij het onderscheid maken tussen denken en voelen? Tegenwoordig leren we steeds meer om vanuit ons hoofd te leven en de rest van het lichaam te negeren. We gaan laat naar bed, ook al zijn we moe, gaan alsmaar door terwijl onze spieren schreeuwen om ontspanning, of stoppen onszelf vol met de verkeerde voeding.
-
Voor jezelf zorgen: het schiet er soms weleens bij in. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zonder af en toe stil te staan bij wat je nodig hebt kun je jezelf al snel voorbijgaan.
-
Februari is een goede maand voor reflectie. De drukke feestdagen liggen weer achter je en de zomervakantie lijkt nog ver weg. Het is net te lang donker en je verschuilt je het liefst binnen van de kou.
-
Wist je dat burn-out vandaag de dag een van de grootste oorzaken is van (langdurig) verzuim? Het is dan ook heel waarschijnlijk dat jij of mensen in jouw omgeving hier last van hebben. En een burn-out ontstaat niet uit het niets.
-
De feestdagen en bijbehorende vakantie is voor veel mensen gezellig en ontspannend. Mooi gedekte tafels, lekker eten, lachende gezichten, we kennen allemaal het scenario.
-
Hoe voel je je? Het is een simpele vraag die je misschien snel zult beantwoorden met ‘goed’. Het is bijna een automatisme, maar klopt het ook? Voel je je wel echt goed?
-
Een burn-out komt vaak onverwachts. Plotseling loop je tegen een muur van vermoeidheid aan die je niet aan had zien komen. ‘s Ochtends opstaan is al een hele overwinning, en aan het werk wíl je wel, maar kun je niet beginnen.
-
De maatschappij waarin we leven is hectisch en snel. De lat ligt hoog, en dat kan veel druk met zich meebrengen. Dat geldt niet alleen op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk vlak.
-
Lyanna (43): ‘Ik weet het nog als de dag van gisteren. De buikpijn begon laat in de middag. Eerst dacht ik aan menstruatiepijn, maar dit ontwikkelde zich toch anders. Toen ik thuiskwam van mijn werk, werd de pijn alleen maar heviger.
-
‘Het lichaam kan je heel veel vertellen. Je openstellen voor deze wijsheid is dan ook erg waardevol.’ Aan het woord is Maroesja Grabijn, lichaamsgericht therapeut en coach.
-
Stel je voor: iedere morgen moet je een kruispunt passeren naar je werk. En omdat je eerst de kinderen naar school brengt, haast je je er altijd overheen. Zo ook vanmorgen, maar het verkeerslicht springt al op oranje. Je probeert er nog even snelheid te maken en het oranje licht te halen, maar moet op het laatste moment toch echt remmen.
-
Zo’n tien procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar geeft aan veel of heel veel slaapproblemen te hebben. En dit heeft grote gevolgen. Mensen die slecht slapen kunnen zich overdag slecht concentreren, zijn vergeetachtiger en hebben een slechter humeur.
-
In onze huidige maatschappij heeft iedereen het druk. Misschien geldt dat ook voor jou en voel je je vaak opgejaagd en gestrest. Je bent moe, slaapt slecht, prikkelbaar en komt maar niet tot rust.
-
Voor je gevoel sta je op een kruispunt. Je bent aangekomen op een punt in je leven dat je een andere richting in wilt.
-
Van binnen én buiten ben jij sterk en ik wil dat iedereen het weet! Aan het woord is coach Maroesja Grabijn. ‘Ik wil dat je kunt ontspannen en kunt zijn wie je werkelijk bent. Dat wanneer je thuiskomst, je je aanwezig, kalm en vredig kunt voelen, op je gemak en in verbondenheid met jezelf.
-
Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het dagelijks leven en te vergeten om te pauzeren. Een moment nemen om te vertragen en één te zijn met onze gedachten.
Toon meer >
Toon minder >