Blessures kunnen behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je graag regelmatig sport. Toch hoeft een blessure niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan bewegen voor een bepaalde periode. Een loopband kan namelijk uitkomst bieden om op een veilige en gecontroleerde manier je conditie op te bouwen tijdens je periode van herstel. Het is daarbij belangrijk dat je deze verstandig gebruikt, zodat je spierkracht en stabiliteit kan terugwinnen zonder dat je jezelf overbelast. In dit artikel lees je hoe je de loopband effectief en verantwoord inzet bij blessureherstel.
Waarom de loopband ideaal is bij revalidatie
Een belangrijk voordeel van bijvoorbeeld een Moovv loopband is dat je op je eigen snelheid kan lopen of rennen. Ook kan je vaak de helling regelen op een loopband. Op deze manier kan je je training volledig vormen naar je fysieke mogelijkheden en het herstel tempo dat je wenst. Het voordeel van een loopband verder is dat de vlakke en dempende ondergrond de impact op je gewrichten en spieren vermindert. Hierdoor wordt het risico op een nieuwe blessure verkleind. Een andere reden dat mensen kiezen voor een loopband, is dat het eenvoudig maakt je vooruitgang te meten. Je kan namelijk precies in de gaten houden hoeveel afstand je aflegt, op welk tempo en wat je hartslag is. Dit helpt om verantwoord te trainen en stapsgewijs je belasting op te bouwen.
Tips voor een veilige en effectieve hersteltraining
Start je training altijd, maar zeker als je aan het herstellen bent, met een vijf tot tien minuten warm-up op een laag tempo. Zo kunnen je spieren rustig wennen aan het tempo en op temperatuur komen. Start met wandelen voordat je eventueel langzaam begint te joggen. Je kan de snelheid aanpassen, mits je comfortabel kan bewegen zonder pijn. Je kan het beste ook oefenen met een helling van 1% om de natuurlijke loophouding te ondersteunen.
Pas je snelheid aan zodat je comfortabel kunt bewegen zonder pijn. Gebruik bij voorkeur een lichte helling van 1% om de natuurlijke loophouding te ondersteunen. Verhoog de belasting wel pas wanneer je blessurevrij bent en overleg bij twijfel altijd met een fysiotherapeut of sportarts.
Blijf gemotiveerd en bouw verantwoord op
Met een loopband voor thuis kan je werken aan je herstel, maar een blessure vraagt wel veel geduld en doorzettingsvermogen. Wie gemotiveerd wilt blijven, doet er goed aan kleine doelen te stellen, zoals een bepaalde afstand of tijdsduur. Houd ook goed je voortgang in de gaten en beloon jezelf als je een mijlpaal bereikt. Luister tegelijkertijd ook goed naar je lichaam: bij pijn, zwelling of vermoeidheid is het belangrijk om gas terug te nemen.